Hälsporre är smärta och inflammation i ett senfäste under hälen som kan uppkomma när du överbelastar den. Ibland kan också man få en förhårdnad av kalk på benet under hälen. Denna ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre.
Det finns vissa personer som har en förhöjd risk att utveckla hälsporre. Det handlar främst om personer som är:
- Över 40 är
- Överviktiga
- Går mycket och på hårt underlag
- Har pronation eller sänkt fotvalv och/eller
- Tränar i skor som inte sitter bra och saknar tillräcklig avlastning
Det vanligaste symptomet på hälsporre är just smärta under hälen. Det känns både när man går och står och du kan också få en obehagskänsla. Om du har tränat kan du också uppleva smärta i hälen.
Så kan du lindra din hälsporre
Eftersom smärtan och inflammationen kommer från överbelastning är det viktigt med avlastning. Idag finns det en mängd med olika slags produkter som kan lindra din smärta när du drabbats av hälsporre. De flesta produkter syftar till att lindra smärta och ge avlastning till foten genom att verka stötdämpande. De går också att kombinera för bästa resultat. Genom att förebygga kan du förhindra att mer problem uppstår. Om du tränar kan du, åtminstone för ett tag, träna något som inte belastar foten på samma sätt, helst så lite som möjligt.
Oavsett vad du är i behov av kommer du med all sannolikhet hitta det som passar dig bäst mellan olika produkter som:
- Sula
- Inlägg
- Hälstöd
- Hälkopp
- Strumpa
- Gelsocka
- Hälkudde
Oavsett hjälpmedel bör du också ha mjuka och bekväma skor i rätt storlek för att dina fötter ska må bra. Skorna ska inte varken skava eller klämma åt. Om du har sula eller inlägg i skon ska du se till att det ligger bra i skon för att inte ge upphov till andra problem eller förvärra smärtan.
Det finns också olika behandlingsmetoder som du kan ha användning för efter att du fått diagnosen hälsporre. Det kan till exempel handla om medicinsk behandling med stötvåg eller träning som du själv kan göra som stretchning eller använda en massageboll under fötterna.