Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Det finns många anledningar till varför människor väljer att använda sig av kamerabevakning på privata områden och det är i dom flesta fall också helt tillåtet. Ofta handlar det om att skapa trygghet och minska risken för att bli utsatt för olika typer av brott, till exempel inbott eller skadegörelse, och det har dessutom visat sig ganska effektivt. Däremot finns det flera saker som är bra att känna till vad gäller just kamerabevakning i privat syfte.

Kamerabevakning i hemmet

I kamerabevakningslagen finns ett undantag för privatpersoner, som kallas för just privatundantaget. Det innebär att man som privatperson har rätt att kamerabevaka sin egendom, så som:

  • bostad
  • garage
  • friggebod
  • förrådsbyggnad

Väljer man att sätta upp kameror inomhus är det mer eller mindre fritt fram. Det behövs inget tillstånd för att montera upp en eller flera bevakningskameror innanför husets egna väggar och enda man egentligen bör tänka på är att inte rikta en kamera ut genom ett fönster, där det finns risk att allmänheten har tillträde och kan röra sig.

Att däremot sätta en kamera innanför en ytterdörr eller balkongdörr där upptagningen är begränsad till inomhusmiljön är alltså okej.

Kameror utomhus

Den som planerar att sätta upp kamerabevakning utomhus har lite mer att tänka på, även om det inte heller här behövs något tillstånd. Det är tillåtet att bevaka till exempel sin tomt men här finns andra regler att ta hänsyn till. Det viktigaste är var och hur kamerorna monteras, då det bara är ens egen egendom som får bevakas.

Kameran får inte ta upp vinklar utanför den egna tomtgränsen, så om grannens parkering, vägen utanför huset eller något annat allmänt område syns i bild måste kameran eller kamerorna riktas om.

Svårare än så är det egentligen inte – kort och gott är det själva upptagningsområdet som avgör om man bevakar lagligt eller inte. Utöver detta finns inga särskilda bestämmelser för hur kameraövervakningen går till men vad man däremot sedan gör med materialet från kameran har desto större betydelse.

Regler för videoupptagningar

Dom filmer som spelas in med hjälp av privat kamerabevakning får endast användas för privatbruk. Att lägga ut en upptagning i sociala medier eller sprida den på annat vis är inte tillåtet och kan straffa sig hårt i värsta fall. Materialet håller man helt enkelt för sig själv om det nu är så att man av någon anledning inte vill radera det helt och hållet.

Veganskt proteinpulver

Många som aldrig provat på en växtbaserad kost har ofta en missuppfattad bild av näringsvärden och kosthållning. Det verkar nämligen finnas en generell rädsla för att man ska lida av brist på protein om man går över till en kost som helt och hållet baseras på och kommer ifrån växtriket. Så är dock inte fallet. Somliga anser att detta beror på att veganer ofta är mer medvetna om vad de äter, och därför också har bättre koll på sitt intag av exempelvis protein. Det kan också vara så pass enkelt som att en växtbaserad, varierad kost faktiskt innehåller precis samma mängd proteiner som en animalisk kost. Studier visar dock att protein som kommer från växtriket är bättre och mer hälsosamt paketerade, medan protein från animaliska produkter ofta har följe av mindre bra produkter för kroppen. Är det dock så att man inte har full koll på sitt intag av protein eller känner att man behöver en proteinboost, i vardagen eller till träning, så finns det numera ett brett sortiment av veganska proteinpulver. Dessa kan enkelt tillsättas i exempelvis en smoothie, eller blandas direkt med vatten eller en växtbaserad mjölkdryck som en proteinshake efter träningspasset. Besök Fitnessfrank.com för att se utbud.

Olika typer av veganska proteinpulver

Mängden veganska proteinpulver, och variationen dem emellan, växer ständigt och nu för tiden finns det ett brett och stort sortiment att välja mellan för den som är ute efter ett veganskt kosttillskott. De allra vanligaste sorterna av veganska proteinpulver är ris och ärtor, men det finns också proteinpulver baserat på till exempel hampa, havre, pumpakärnor och soja. Ofta innehåller dessa veganska produkter en högre halt protein än mjölkbaserade proteinpulver.

Hur ska man använda veganska proteinpulver?

Hur man väljer att äta eller dricka sitt proteinpulver beror lite på vilken typ av proteinpulver man köpt, vad det är gjort av och framför allt, om det redan är smaksatt. Många tycker till exempel om proteinpulver som är smaksatt med vanilj, jordgubbe eller choklad. Då räcker det för det mesta att blanda sitt proteinpulver med en neutral vätska, som havremjölk eller vatten. I andra fall, om man använder sig av ett neutralt proteinpulver, så kan det vara godast att tillsätta det i en fruktig smoothie eller blanda ut med en smaksatt mjölk- eller yoghurtdryck.

Hälsotest via blodprov

Vi blir allt mer hälsomedvetna. Fler och fler börjar träna och tänka på att äta och dricka med måtta. Ett naturligt led i denna trend är att göra regelbundna hälsokontroller.
I takt med att folks intresse för hälsa och välmående blivit allt mer uttalat har det dykt upp nya spännande verktyg för att hjälpa oss på traven. Det finns appar för att hålla vikten och armbandsur som hjälper oss att inte sitta för mycket.
Ett intressant inslag i hälsoutbudet på senare år är hälsotest via blodprov. Det är en genialisk lösning för att testa mot några av de vanligaste hälsoproblemen.

Snabba blodprov

Självklart går det inte att lämna blodprov på nätet. Däremot går det att beställa ett sådant online. Med ett par klick har du bokat tid hos en provtagningsklinik nära dig.
Det är egentligen inte särskilt dyrt. De billigaste testerna kostar under tusenlappen. Då ingår test på ett tjugotal markörer. De dyrare testen täcker över 30 olika markörer. När du betalt behöver du inte vänta på att få tid hos en klinik utan det är bara att ta sig dit. Ditt blodprov skickas sedan till ett certifierat laboratorium för analys.
Inom någon dag får du ett e-postmeddelande om att ditt resultat är färdigt. Då kan du logga in och se din journal på ditt konto hos kliniken. När du gör hälsotest via blodprov visas resultatet i förhållande till referensvärden. Inom den medicinska forskningen har man fastställt vad som anses vara normala värden. Ligger värdet på ditt blodprov inom dessa gränser finns ingen direkt anledning att misstänka att något är fel på just den punkten. Skulle något eller några av dina värden avvika från referensvärdet markeras det i fetstil.
De flesta företag som erbjuder test med blodprov har en legitimerad läkare som tittar på varje provresultat. Skulle det finnas något att anmärka på resultatet får du en kommentar i din journal.
Besök läkaren vid behov
Att göra ett hälsotest med blodprov är ett bra sätt att få koll på din hälsa. Många gånger räcker resultatet tillsammans med det utlåtande som läkaren gör. Skulle du ha några värden som ligger utanför referensvärdet kan det finnas behov av att besöka en läkare.
Tänk på att alltid kontakta sjukvården ifall du misstänker att du har en allvarlig sjukdom och behöver vård. Hälsotest via blodprov är däremot bra för att du ska kunna hålla en regelbunden koll på din hälsa.

Förbered dig inför resan med vaccinering

För att kunna njuta fullt ut av din utlandsresa så bör du se till att du har fullgott vaccinationsskydd. I Stockholm finns en mängd mottagningar som hjälper dig med vaccination inför resan.

Innan du beger dig till en vaccinationsmottagning kan det vara bra att kolla upp om du behöver förbereda något. Om det är ditt första besök på mottagningen så kan det hända att de vill att du fyller i en hälsodeklaration innan besöket. Har du någon typ av sjukdom som påverkar immunsystemet så kan det hända att du behöver rådgöra med din läkare innan du vaccinerar dig. Vissa mottagningar i Stockholm har enbart tidsbokning, medan andra erbjuder drop-in. En annan förberedelse inför besöket är att ta reda på vilka vaccinationer du har sedan tidigare.

Grundläggande vaccinationer

Om du varit en del av Sveriges vaccinationsprogram så har du förmodligen ett fullgott grundskydd mot stelkramp, polio och difteri men om du behöver påfyllnad så går det att ordna. Sedan kanske du även har fått resevaccin i samband med tidigare resor. Det finns inget centralt register för vilka vaccinationer du har fått, så om du har en gul vaccinationsbok hemma ta med den till vaccinmottagningen. Om du tidigare besökt mottagningen så har de information om vilka vaccinationer du fått i din journal. Du behöver inte själv veta vilka vaccinationer du behöver, det finns kompetent personal som kommer med rekommendationer under ditt besök på en vaccinationsmottagning i Stockholm. Du kan ta flera vaccin vid samma tillfälle. Är du spruträdd så är det bra om läkaren får den informationen innan hen ger dig sprutan. Det kan också vara bra att äta och dricka innan besöket, det förebygger att du som är spruträdd svimmar. Du kan även be att få ligga ner när läkaren ger dig sprutan. De flesta vaccinationer tas i överarmen och gör inte speciellt ont.

Var ute i god tid

Fyra till sex veckor innan resan är det bra att boka in en tid för vaccinering. För att få fullgott skydd så behövs vissa vaccin tas i flera doser. Om du behöver medicin mot malaria så kan många vaccinationsmottagningar skriva ut det åt dig. Vissa typer av medicin mot malaria måste tas två till tre veckor före avresa.

Vilken väg till hälsokontroll passar dig?

Är du orolig för din hälsa och skulle vilja kontrollera den via en hälsokontroll? De flesta alternativen finns i Stockholm men med större efterfrågan på olika kontroller växer marknaden över hela Sverige. Var du ska gå beror på problematik och vilken hjälp du söker.

Hälsokontroll via blodprov

I Stockholm finns en handfull företag som erbjuder hälsokontroll via blodprov. Det som sker är då följande: Du går in på deras hemsida och väljer vilken hälsokontroll som önskas. Det kan vara en stor heltäckande analys likväl som att enbart järnvärdet kontrolleras. Ju större hälsokontroll desto högre pris. Nästa steg är att välja var i Stockholm som testerna ska tas. Detta framgår på hemsidan. Någon tidsbokning behövs i regel inte utan man kan gå på drop-in tid så länge som man har bokat och betalt via hemsidan. Generellt är det privata hälsocentraler som har denna service. Men det finns även samarbeten med landstinget. Det är detta hälsoföretag som skickar in proverna till analys varpå svaren sedan skickas direkt till personen som beställt proverna. Svaren brukar kunna ses genom att man loggar in på hemsidan.

Hälsokontroll via hälsocentral

Det som främst skiljer hälsokontroll via blodprov och via hälsocentral är om vården är preventiv eller aktiv. Blodprovsalternativet kan ske för den som vill ha koll på sina värden. Detta oavsett om man är frisk eller känner att något kanske skulle kunna vara fel. Hälsocentralen ger vård vid sjukdom eller andra fysiska problem. Du kan alltså inte gå till en hälsocentral och begära tester utifrån vad du själv anser dig behöva. Det är en läkare som avgör vilka tester som ska tas och som därmed beställer dessa. Om en läkare avgör detta kommer det inte uppstå någon kostnad utöver den subventionerade vårdkostnaden som alltid uppstår när man söker läkarvård.

Hälsocentraler hittas i alla stadsdelar i Stockholm och i regel är man skriven hos den som är belägen närmast. Men man får även skriva sig hos vilken hälsocentral man vill i Stockholm genom att kontakta dem och skriva sig där. Det kostar aldrig något att byta hälsocentral. Är du sjuk, har du ont eller är oroad för din hälsa bör en läkare kontaktas. Vill du däremot ha koll på dina värden av annan anledning kan hälsokontroll via blodprov genomföras. Det är två kompletterande vägar till att ha koll på sin hälsa.

Blue ribbon sports

Blue ribbon sports

Det är inte många som känner till att namnet i rubriken är vad Nike hette när bolaget formades. Det var 1964 grunden lades till vad som nu är ett av världens största företag inom träningskläder och skor. Namnet byttes ut redan 1971 och sedan dess är det Nike man använder. Genom åren har företaget gått igenom en uppsjö olika inriktningar. Såväl golfutrustning som träningsskor har tillverkats. Vissa satsningar har kommit för att bli kvar, och andra har förpassats till historien. När man är ute efter ett par Nike skor är det ofta för att man vill ha någonting som verkligen fungerar! I och med att Nike funnits med under lång tid, samt tillverkar produkter för elitatleter, är det lätt att hitta argument för deras varor. Nike skor har därtill fått rykte om sig att höra till de mest bekväma skorna på marknaden!

Mode och komfort

Nike skor finns i en rad olika stilar. Kändast är kanske Nike air max, eller varför inte Nike air force 1. Dessa skor kommer i alla upptänkliga material och färger. Genomgående handlar det om grymma sneakers som passar lika bra att träna i som att ha till vardags. Har man testat ett par Nike air force 1 vet man att det är en sko vilken tillverkats för att hålla!

Skointresserade runt omkring i Sverige och övriga världen håller uppsikt på vad som kommer ut från Nikes fabriker. När en ny kollektion släpps är det många som vill vara med i matchen och hitta sitt exemplar! För de som bor på mindre orter, eller kanske långt från närmaste Nike butik, kan det vara svårt att hinna få tag i vad man söker. De flesta skobutiker tar inte in alla de modeller som hör till kollektionen så ett visst mått tur krävs innan man får sina Nike skor. Ett alternativ till att köa i väntan på att få tag i just de skor man suktar efter, är att beställa skorna på nätet. Det går betydligt snabbare än att stå i kö under flera timmar. Dessutom har man ett större sortiment än vad som brukar gå att se i butikerna.

Beroende på när man beställer kan man räkna med att få sina skor inom ett par dagar. Alla produkter skickas från Sverige vilket innebär att man slipper riskera ytterligare tull eller kostnader i annan form vilket kan ske när man importerar direkt.

Cykelns olika delar

Cykelns olika delar

Olika cykelmodeller kan självklart ha olika funktioner och utseende men i grunden är de uppbyggda av samma cykeldelar. 

Ramen – Öppen eller sluten

Historiskt har ramen varit det som främst kännetecknat skillnaden mellan dam- och herrcyklar. Detta med en öppen ram för herrcyklar och sluten ram för damcyklar. Fördelen för herrcyklarna är därmed stabiliteten medan fördelen med damcyklarna är att de är lättare att komma upp på, framförallt för barn och personer med kjol. Oavsett hur cykeln är byggd så är ramen grunden som sedan resterande cykeldelar monteras på. 

Hjul – Oftast två

De flesta cykelmodeller har två hjul men självklart finns det alternativ. För små barn är exempelvis trehjulingen vanlig innan man lär sig cykla med stödhjul och till slut på en ”tvåhjuling”. Utöver dessa finns även cyklar som man nästan ligger ner i. Styrningen sker då med händerna genom två spakar. 

Driften – Kugghjul är vanligast

Vanligaste drivlösningen på cyklar är kedjedrift. Pedalerna driver kedjan framåt som sedan dras i de kugghjul som sitter på bakhjulet. Därmed kan kugghjulen som driver kedjan sägas vara en av de mest grundläggande cykeldelarna. Men det finns faktiskt även alternativ. Ett par cyklar har drivning via en kardan. Detta är en lösning som hittas vanligare hos motorcyklar och cyklar med kardandrivning är extremt ovanligt. Om en privatperson vill köpa en cykel hos en cykelhandlare är det nästan 99,9% chans att det handlar om kedjedrift. 

Bromsarna – Fälgbroms eller trumbroms

Har cykeln pedalbroms är den generellt invändig och en så kallad trumbroms. När pedalerna förs bakåt går trumbromsen in och bromsar cykeln. Om det är många växlar är det däremot vanligare med fälgbroms. Det betyder att bromsning sker med handbroms oavsett om det ska ske på bakhjul eller framhjul. Det som då sker är at bromsklossar pressas, från bägge sidor, mot fälgen och därmed ökar friktionen betydligt. 

Belysning – Inbyggt eller externt

Belysning är en av de cykeldelar som inte alltid är monterat från början. Här finns därmed två olika varianter. En del cyklar har inbyggt belysningssystem där energin alstras när man trampar. På cyklar som inte har någon belysning från början behöver cykelbelysning monteras i efterhand på exempelvis styret eller ramen. 

Cykeldelar av ovanliga material

En del experiment har gjorts för att hitta nya material till cykeldelar. Detta både till enklare konsumentcyklar och till proffscyklar. Bland annat har man testat bambu (mycket lätt) samt plast. Än så länge har däremot dessa material inte haft någon större framgång. 

Pooltillbehör – Med fokus på pooldammsugare/poolrobot

Ett av de pooltillbehör du behöver köpa är pooldammsugare eller poolrobot. Detta åtminstone om poolen är normalstor. Dessa tillbehör rengör botten from smuts och mindre partiklar. Vill du köpa så billigt som möjligt ska en enkel pooldammsugare köpas in. Ibland kallas de även för bottensug då det är vad den används till. Det är ett tillbehör som kopplas samman med en vattenslang (exempelvis trädgårdsslangen). Detta gör att man skapar ett vakuumsug längst ner vid själva suganordningen. Sedan får man gå och dammsuga likt man gör med en vanlig dammsugare.

Eftersom dammsugningen sker helt manuellt passar dessa mindre pooldammsugare enbart för mindre pooler (eller för dig med väldigt mycket tid…). Nästa steg är att köpa en automatisk poolrengörare. Ett pooltillbehör som gör det enklare att rengöra poolen då den helt automatiskt ”kryper” omkring på botten och där suger upp den smuts som kommer i dess väg. De passar att använda på mindre markpooler samt ovanjordspooler. Dessa enklare modeller kopplas ihop med poolpumpen och använder denna kraft till att sakta ta sig fram på botten. De partiklar som den suger upp kommer alltså att hamna i poolens egna filtersystem.

Nästa steg innebär mer avancerad teknik vilket även betyder att priset ökar. Det är fristående robotar som rengör poolen automatiskt. De är därmed inte kopplade till poolens egna system. De kan därmed rengöra större pooler och göra detta snabbare än den ovan nämnda modellen. Poolrobot är en av de mest dyra pooltillbehören men samtidigt något som verkligen underlättar rengöringen. Har du en stor pool tar det allt för lång tid att rengöra manuellt. En fördel med att välja en poolrobot är att dessa har navigationssystem som gör att de kan rengöra mycket systematiskt. Väljer man de dyrare modellerna kan de klara av mycket stora pooler och även rengöra på väggarna.

Vilken modell ska köpas? Svaret hittar du genom att se på hur stor pool du har och om du vill att rengöringen ska ske automatiskt eller inte.

 

Vikten av rätt jaktkläder

Att jaga är ingen billig hobby. Man kommer lätt upp i 30 000 kronor när man ska köpa den utrustning man behöver. Trots detta så blir jägarna fler och fler i Sverige. Att ha rätt jaktkläder är många gånger helt avgörande för att jakten ska bli lyckad eller inte. De ska vara både snygga, bekväma och funktionella. Man ska kunna röra sig obehindrat och det får inte komma något ljud från kläderna när man rör på sig. Naturligtvis ska bra jaktkläder hålla dig riktigt varm också. På nätet finns för det mesta det största utbudet av jaktkläder till de bästa priserna.

Det finns inget dåligt väder….

Alla känner vi igen devisen ”det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder” och ingenting kan vara mer sant när det kommer till jakt. Ofta kan jaktpassen vara långa och man rör inte på sig allt för mycket. Det kan regna och bli kallt och då är det oerhört viktigt med varma kläder. På PN jakt finns ett stort utbud av jaktkläder av hög kvalitet. Det finns jackor, byxor, handskar, bälten och kepsar. Det finns jaktkläder för alla årstider, både lättare fleecejackor och västar men också varma vinterjackor och byxor.

Vattentäta jaktkläder

Man ska alltid sträva efter att inte bli blöt när man jagar. Då blir man lätt kall och det förstör hela jaktupplevelsen. Det bästa är att köpa kläder som är gjorda i material som är både vatten- och vindtäta, samtidigt som de ska vara följsamma och bekväma. Jackorna och byxorna är gjorda i GoreTex som är ett material som håller dig torr även när det regnar mycket. Kläder gjorda i GoreTex bör kombineras med underställ i ull som är ett material som håller dig varm även när det är kallt ute.

Välj rätt storlek

När du ska köpa jaktkläder ska du vara noga med storleken. Jaktkläder ska vara följsamma och sköna. Köper du dem i fel storlek så försämras funktionerna i dina jaktkläder. Köper du till exempel för små jaktkläder så kommer kläderna att strama och inte alls vara följsamma på ett optimalt vis. Du blir också lättare kall eftersom det inte kan samlas luft mellan kläderna som skyddar dig mot kyla. Jaktkläder får inte heller vara för stora. För stora jaktkläder har svårare att transportera bort fukt från kroppen och då kan du också börja frysa. Därför ska du alltid vara väldigt noga när du väljer storlek på dina jaktkläder.

Skor från Vagabond – vad det betyder för dig

Skor från märket vagabond är ledande på världsmarknaden. Inte bara för allt arbete som lagts ner på design och utformning av skorna utan även den stora variationen skor som erbjuds. Skorna är stilrena, moderiktiga och dessutom bra för dina fötter. Det finns modeller för alla tillfällen och alla åldrar, kön och stilar. Fokus ligger på att hålla hög kvalitet, Vagabond använder sig av bra råvaror vid tillverkning av skorna och ser till att få fram en produkt som är anpassad efter dina fötter. Skorna ska på ett stilrent och moderiktigt sätt bära dig genom dagen till ett rättvist och bra pris.

Vagabonds historia

Det svenska märket vagabond är numera internationellt och går att hitta i över 40 länder. Sedan 60-talet har skor producerats med syftet att kombinera design och stil med komfort. Till en början tillverkades bara skor för män men med tiden kom även modeller ut för kvinnor och så småningom barn. Vagabonds skor är internationellt kända för att vara stilrena och klassiska men samtidigt moderna och med en unik touch. De flesta skorna Vagabond producerar tillverkas idag i Portugal av skomakare med mycket erfarenhet. Genom åren har märket vuxit och idag producerar Vagabond omkring 2,5 miljoner par skor till olika länder årligen.

Fokusområden vid tillverkning av Vagabond skor

Vagabond har fem stycken fokusområden som genomsyrar deras arbete och därmed processen att producera skorna. De fem områdena är materialval, produktion & miljö, arbetsmiljö, medveten konsumtion samt utbildning/engagemang. Vagabonds skor har nästan uteslutande komponenter gjorda av läder. Inte bara för den klassiska looken utan för det slitstarka materialet och den höga kvalitén det innebär. Vagabond arbetar mer med att få fram skor som i framtiden inte är alltför skadliga för djur, natur och människor som hanterar materialet under processen för tillverkningen. Detta arbetet speglas uppenbarligen i Vagabonds andra fyra fokusmområden då de alla hänger samman.

Att vårda sina skor – en kort guide

Skornas hållbarhet avgörs inte enbart av tillverkaren utan även av konsumenten och hur hen vårdar sina skor.

  • Det första och uppenbara steget är att rengöra skorna när de är smutsiga. Använd varmsamt en fuktig handduk, borste eller skum för att ta bort smutsen.
  • Applicera sedan ett vax eller skydd för att skapa ett lager mellan lädret och allt det kan tänkas komma i kontakt med i framtiden.
  • Slutligen bör du i vardagen även skydda skorna från regn och rusk, smuts och att slita dem onödigt mycket i terräng.