En spännande utbildning i funktionsmedicin

Att det är viktigt att ta hand om sin kropp och behandla den med respekt och vördnad är det allt fler som börjar förstå. För att förstå sin egen kropp behöver man rikta om sitt fokus och se mer inåt, mot sitt eget mående. För att bättre förstå dessa inre processer kan man välja att gå en utbildning i funktionsmedicin. Ett exempel på en sådan utbildning är Självkläkningsterapeutprogrammet, eller STP, som använder sig av olika steg för att lära ut och förklara vilka delar som är intressanta och viktiga när det kommer till funktionsmedicin och självläkning.

Se mer om en utbildning i funktionsmedicin.

En kombination av flera olika delar

En utbildnings i funktionsmedicin innehåller mer än enbart information om självläkning. Detta beror på att människans kropp är komplex och består av samverkande funktioner och processer som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv. Därför ingår information om och praktik av flera olika delar i utbildningen:

 • Medicinsk yoga
 • Kost
 • Näring
 • Livsstil

Många kan ha nytta av en utbildning i funktionsmedicin

Kroppen finns med en hela livet och därför är det viktigt att ta hand om den. En utbildning i funktionsmedicin är därför en investering för framtiden. Det finns många som skulle gynnas av att gå en sådant typ av utbildning. En person som är mycket intresserad av kroppens självläkning och som vill hjälpa sig själv eller andra att dra nytta av de naturliga processer som påverkar ens mående kan vinna stort på att gå en utbildning i funktionsmedicin.

Självpraktik – en viktig del av funktionsmedicinsk utbildning

Något av det viktigaste när man börjar förstå sig på och utöva praktik för självläkning är att man själv följer de råd och den information man lär sig om. Det innebär att man ska bedriva självpraktik och dagligen utöva både yoga och meditation. För att förstå hur man själv och andra kan gynnas av detta utövande behöver man kontinuerligt se till att följa de råd som finns. Genom utbildningens gång får man vägledning och avstämning för att se till att man blir en bra självpraktiker. Detta innebär också att man tillskansar sig en god vana att hålla fast vid för resten av livet.

Myslandet hjälper dig att ta god hand om dig själv

Det finns många hälsofördelar med en bra massage. Den kan till exempel hjälpa dig att koppla av och att sova bättre. Men många ser tyvärr massagebehandlingar som något av en otillgänglig lyxbehandling. Forskningen visar dock att vi är allt mer stressade och i större behov av massage nu än någonsin tidigare. Men misströsta inte – Myslandet.se kan hjälpa dig att ta god hand om dig själv.

På deras sajt hittar du nämligen mysiga produkter av olika slag. De olika produkterna kan på olika sätt göra din tillvaro mysigare. Så när du vill unna dig själv en trevlig stund är det denna sajt som du ska kika in på. Till exempel har de flertalet massageprodukter som du kan använda för att massera dig själv och andra.

Så om du av olika skäl inte har möjlighet att få en manuell behandling hos en massageterapeut behöver du inte misströsta. Du kan få en väldigt avkopplande och hälsosam massage på andra sätt. Spana in fördelarna med olika massageprodukter nedan så kommer du inse nyttan med dessa!

Hos Myslandet hittar du alla massageprodukter du behöver

Hos Myslandet hittar du flera massageprodukter:

 • Fotmassageapparat
 • Massagedyna
 • Massagekudde
 • Massagepistol
 • Nackmassageapparat

Det finns goda skäl att unna sig själv en mysig stund med dessa produkter. Nedan kikar vi närmare på fördelarna med att använda några av dessa!

Fördelarna med att ge sig själv fotmassage

En fotmassageapparat är en ganska klassisk massageprodukt som de flesta nog är bekanta med. Men vilka är då fördelarna att ge sig själv en fotmassage?

Genom att göra detta kan du bland annat:

 • Öka din utsöndring av endorfiner
 • Motverka huvudvärk och illamående
 • Bibehålla en god hjärthälsa
 • Återhämta dig snabbare från skador
 • Minska effekterna av ödem i fötterna till följd av graviditet

Som vi redan har nämnt kan du klicka hem din fotmassageapparat från Myslandet!

Fördelarna med att använda en massagekudde

Det finns också flera fördelar med att använda en massagekudde:

 • Minskad värk i bröstryggen
 • Minskad värk i ländryggen
 • Massagekudden motverkar nacksmärta
 • Minskad värk i axlar
 • Stresslindring
 • Muskelknutor kan lösas upp

Om du vill få dessa hälsofördelar bör du överväga att beställa en massagekudde från Myslandet!

Vad är hälsporre och hur behandlas det?

Hälsporre är smärta och inflammation i ett senfäste under hälen som kan uppkomma när du överbelastar den. Ibland kan också man få en förhårdnad av kalk på benet under hälen. Denna ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre.

Det finns vissa personer som har en förhöjd risk att utveckla hälsporre. Det handlar främst om personer som är:

 • Över 40 är
 • Överviktiga
 • Går mycket och på hårt underlag
 • Har pronation eller sänkt fotvalv och/eller
 • Tränar i skor som inte sitter bra och saknar tillräcklig avlastning

Det vanligaste symptomet på hälsporre är just smärta under hälen. Det känns både när man går och står och du kan också få en obehagskänsla. Om du har tränat kan du också uppleva smärta i hälen.

Så kan du lindra din hälsporre

Eftersom smärtan och inflammationen kommer från överbelastning är det viktigt med avlastning. Idag finns det en mängd med olika slags produkter som kan lindra din smärta när du drabbats av hälsporre. De flesta produkter syftar till att lindra smärta och ge avlastning till foten genom att verka stötdämpande. De går också att kombinera för bästa resultat. Genom att förebygga kan du förhindra att mer problem uppstår. Om du tränar kan du, åtminstone för ett tag, träna något som inte belastar foten på samma sätt, helst så lite som möjligt.

Oavsett vad du är i behov av kommer du med all sannolikhet hitta det som passar dig bäst mellan olika produkter som:

 • Sula
 • Inlägg
 • Hälstöd
 • Hälkopp
 • Strumpa
 • Gelsocka
 • Hälkudde

Oavsett hjälpmedel bör du också ha mjuka och bekväma skor i rätt storlek för att dina fötter ska må bra. Skorna ska inte varken skava eller klämma åt. Om du har sula eller inlägg i skon ska du se till att det ligger bra i skon för att inte ge upphov till andra problem eller förvärra smärtan.

Det finns också olika behandlingsmetoder som du kan ha användning för efter att du fått diagnosen hälsporre. Det kan till exempel handla om medicinsk behandling med stötvåg eller träning som du själv kan göra som stretchning eller använda en massageboll under fötterna.

Många fördelar med elmotorer

På senare år har man kunnat se båtar driva fram till sjöss utan att ge något större ljud ifrån sig. Dom glider fram ljudlöst och relativt snabbt och drivs då troligen av en elmotor. Elmotorer har kommit att bli populära och det finns många fördelar med att ha en sådan.

Elmotorer väger lite

Elmotorer har en väldigt lätt vikt jämfört med andra utombordsmotorer, vilket gör hantering och förflyttning väldigt enkel. Motorer av dom flesta slag är väldigt stöldbegärliga och det är en fördel att enkelt kunna plocka av sin motor och förvara den någon annanstans än just på båten. Med en lätt motor kan man dessutom få plats med mer packning utan att gå över båtens maxkapacitet när det kommer till vikt.

El båtmotor

Tystgående elmotor

En annan fördel med elmotorer är att dom, som tidigare nämnt, går otroligt tyst. En vanlig motor och dess mullrande ljud förtar lite av den härliga känslan med att glida fram på vattnet, även om det såklart finns dom som gillar det också. Men gillar man tysta turer är en elmotor ett bra val.

Litet servicebehov

Motorer som kräver olja kräver också service med jämna mellanrum. Oljan behöver tappas ut och bytas – kort och gott behöver man genomföra service på dessa. Elmotorer har inte samma behov av service och man behöver inte lägga varken tid eller pengar på det.

Elmotorer är billiga i drift

Elmotorer drivs alltså utan både olja och bensin vilket gör dom väldigt billiga i drift. Visst behöver man ladda upp batteriet, och kanske även byta ut det någon gång, men jämfört med bensinmotorer är driftkostnaden betydligt lägre.

Elmotorer är bättre för miljön

Ja, elmotorer drivs med hjälp av batterier och även om dessa också har en viss påverkan på miljön, främst vid tillverkning, så släpper elmotorer inte ut några gifter när dom väl används. Ingen olja eller bensin behövs och man skonar både vattnet och luften.

Finns det några nackdelar?

Dom många fördelarna med elmotorer kan tyckas räcka för att man ska införskaffa en sådan, men det finns också några nackdelar:

 • Batteriet håller som bäst i ett par timmar
 • Motorerna erbjuder inte särskilt mycket kraft eller hastighet
 • Fungerar främst till mindre båtar

Motorerna som drivs på el passar alltså inte för alla, åtminstone inte ännu. Bäst passar dom för den som har en mindre båt och som tar kortare turer, till exempel i en mindre sjö.

Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Det finns många anledningar till varför människor väljer att använda sig av kamerabevakning på privata områden och det är i dom flesta fall också helt tillåtet. Ofta handlar det om att skapa trygghet och minska risken för att bli utsatt för olika typer av brott, till exempel inbott eller skadegörelse, och det har dessutom visat sig ganska effektivt. Däremot finns det flera saker som är bra att känna till vad gäller just kamerabevakning i privat syfte.

Kamerabevakning i hemmet

I kamerabevakningslagen finns ett undantag för privatpersoner, som kallas för just privatundantaget. Det innebär att man som privatperson har rätt att kamerabevaka sin egendom, så som:

 • bostad
 • garage
 • friggebod
 • förrådsbyggnad

Väljer man att sätta upp kameror inomhus är det mer eller mindre fritt fram. Det behövs inget tillstånd för att montera upp en eller flera bevakningskameror innanför husets egna väggar och enda man egentligen bör tänka på är att inte rikta en kamera ut genom ett fönster, där det finns risk att allmänheten har tillträde och kan röra sig.

Att däremot sätta en kamera innanför en ytterdörr eller balkongdörr där upptagningen är begränsad till inomhusmiljön är alltså okej.

Kameror utomhus

Den som planerar att sätta upp kamerabevakning utomhus har lite mer att tänka på, även om det inte heller här behövs något tillstånd. Det är tillåtet att bevaka till exempel sin tomt men här finns andra regler att ta hänsyn till. Det viktigaste är var och hur kamerorna monteras, då det bara är ens egen egendom som får bevakas.

Kameran får inte ta upp vinklar utanför den egna tomtgränsen, så om grannens parkering, vägen utanför huset eller något annat allmänt område syns i bild måste kameran eller kamerorna riktas om.

Svårare än så är det egentligen inte – kort och gott är det själva upptagningsområdet som avgör om man bevakar lagligt eller inte. Utöver detta finns inga särskilda bestämmelser för hur kameraövervakningen går till men vad man däremot sedan gör med materialet från kameran har desto större betydelse.

Regler för videoupptagningar

Dom filmer som spelas in med hjälp av privat kamerabevakning får endast användas för privatbruk. Att lägga ut en upptagning i sociala medier eller sprida den på annat vis är inte tillåtet och kan straffa sig hårt i värsta fall. Materialet håller man helt enkelt för sig själv om det nu är så att man av någon anledning inte vill radera det helt och hållet.

Veganskt proteinpulver

Många som aldrig provat på en växtbaserad kost har ofta en missuppfattad bild av näringsvärden och kosthållning. Det verkar nämligen finnas en generell rädsla för att man ska lida av brist på protein om man går över till en kost som helt och hållet baseras på och kommer ifrån växtriket. Så är dock inte fallet. Somliga anser att detta beror på att veganer ofta är mer medvetna om vad de äter, och därför också har bättre koll på sitt intag av exempelvis protein. Det kan också vara så pass enkelt som att en växtbaserad, varierad kost faktiskt innehåller precis samma mängd proteiner som en animalisk kost. Studier visar dock att protein som kommer från växtriket är bättre och mer hälsosamt paketerade, medan protein från animaliska produkter ofta har följe av mindre bra produkter för kroppen. Är det dock så att man inte har full koll på sitt intag av protein eller känner att man behöver en proteinboost, i vardagen eller till träning, så finns det numera ett brett sortiment av veganska proteinpulver. Dessa kan enkelt tillsättas i exempelvis en smoothie, eller blandas direkt med vatten eller en växtbaserad mjölkdryck som en proteinshake efter träningspasset. Besök Fitnessfrank.com för att se utbud.

Olika typer av veganska proteinpulver

Mängden veganska proteinpulver, och variationen dem emellan, växer ständigt och nu för tiden finns det ett brett och stort sortiment att välja mellan för den som är ute efter ett veganskt kosttillskott. De allra vanligaste sorterna av veganska proteinpulver är ris och ärtor, men det finns också proteinpulver baserat på till exempel hampa, havre, pumpakärnor och soja. Ofta innehåller dessa veganska produkter en högre halt protein än mjölkbaserade proteinpulver.

Hur ska man använda veganska proteinpulver?

Hur man väljer att äta eller dricka sitt proteinpulver beror lite på vilken typ av proteinpulver man köpt, vad det är gjort av och framför allt, om det redan är smaksatt. Många tycker till exempel om proteinpulver som är smaksatt med vanilj, jordgubbe eller choklad. Då räcker det för det mesta att blanda sitt proteinpulver med en neutral vätska, som havremjölk eller vatten. I andra fall, om man använder sig av ett neutralt proteinpulver, så kan det vara godast att tillsätta det i en fruktig smoothie eller blanda ut med en smaksatt mjölk- eller yoghurtdryck.

Hälsotest via blodprov

Vi blir allt mer hälsomedvetna. Fler och fler börjar träna och tänka på att äta och dricka med måtta. Ett naturligt led i denna trend är att göra regelbundna hälsokontroller.
I takt med att folks intresse för hälsa och välmående blivit allt mer uttalat har det dykt upp nya spännande verktyg för att hjälpa oss på traven. Det finns appar för att hålla vikten och armbandsur som hjälper oss att inte sitta för mycket.
Ett intressant inslag i hälsoutbudet på senare år är hälsotest via blodprov. Det är en genialisk lösning för att testa mot några av de vanligaste hälsoproblemen.

Snabba blodprov

Självklart går det inte att lämna blodprov på nätet. Däremot går det att beställa ett sådant online. Med ett par klick har du bokat tid hos en provtagningsklinik nära dig.
Det är egentligen inte särskilt dyrt. De billigaste testerna kostar under tusenlappen. Då ingår test på ett tjugotal markörer. De dyrare testen täcker över 30 olika markörer. När du betalt behöver du inte vänta på att få tid hos en klinik utan det är bara att ta sig dit. Ditt blodprov skickas sedan till ett certifierat laboratorium för analys.
Inom någon dag får du ett e-postmeddelande om att ditt resultat är färdigt. Då kan du logga in och se din journal på ditt konto hos kliniken. När du gör hälsotest via blodprov visas resultatet i förhållande till referensvärden. Inom den medicinska forskningen har man fastställt vad som anses vara normala värden. Ligger värdet på ditt blodprov inom dessa gränser finns ingen direkt anledning att misstänka att något är fel på just den punkten. Skulle något eller några av dina värden avvika från referensvärdet markeras det i fetstil.
De flesta företag som erbjuder test med blodprov har en legitimerad läkare som tittar på varje provresultat. Skulle det finnas något att anmärka på resultatet får du en kommentar i din journal.
Besök läkaren vid behov
Att göra ett hälsotest med blodprov är ett bra sätt att få koll på din hälsa. Många gånger räcker resultatet tillsammans med det utlåtande som läkaren gör. Skulle du ha några värden som ligger utanför referensvärdet kan det finnas behov av att besöka en läkare.
Tänk på att alltid kontakta sjukvården ifall du misstänker att du har en allvarlig sjukdom och behöver vård. Hälsotest via blodprov är däremot bra för att du ska kunna hålla en regelbunden koll på din hälsa.

Förbered dig inför resan med vaccinering

För att kunna njuta fullt ut av din utlandsresa så bör du se till att du har fullgott vaccinationsskydd. I Stockholm finns en mängd mottagningar som hjälper dig med vaccination inför resan.

Innan du beger dig till en vaccinationsmottagning kan det vara bra att kolla upp om du behöver förbereda något. Om det är ditt första besök på mottagningen så kan det hända att de vill att du fyller i en hälsodeklaration innan besöket. Har du någon typ av sjukdom som påverkar immunsystemet så kan det hända att du behöver rådgöra med din läkare innan du vaccinerar dig. Vissa mottagningar i Stockholm har enbart tidsbokning, medan andra erbjuder drop-in. En annan förberedelse inför besöket är att ta reda på vilka vaccinationer du har sedan tidigare.

Grundläggande vaccinationer

Om du varit en del av Sveriges vaccinationsprogram så har du förmodligen ett fullgott grundskydd mot stelkramp, polio och difteri men om du behöver påfyllnad så går det att ordna. Sedan kanske du även har fått resevaccin i samband med tidigare resor. Det finns inget centralt register för vilka vaccinationer du har fått, så om du har en gul vaccinationsbok hemma ta med den till vaccinmottagningen. Om du tidigare besökt mottagningen så har de information om vilka vaccinationer du fått i din journal. Du behöver inte själv veta vilka vaccinationer du behöver, det finns kompetent personal som kommer med rekommendationer under ditt besök på en vaccinationsmottagning i Stockholm. Du kan ta flera vaccin vid samma tillfälle. Är du spruträdd så är det bra om läkaren får den informationen innan hen ger dig sprutan. Det kan också vara bra att äta och dricka innan besöket, det förebygger att du som är spruträdd svimmar. Du kan även be att få ligga ner när läkaren ger dig sprutan. De flesta vaccinationer tas i överarmen och gör inte speciellt ont.

Var ute i god tid

Fyra till sex veckor innan resan är det bra att boka in en tid för vaccinering. För att få fullgott skydd så behövs vissa vaccin tas i flera doser. Om du behöver medicin mot malaria så kan många vaccinationsmottagningar skriva ut det åt dig. Vissa typer av medicin mot malaria måste tas två till tre veckor före avresa.

Vilken väg till hälsokontroll passar dig?

Är du orolig för din hälsa och skulle vilja kontrollera den via en hälsokontroll? De flesta alternativen finns i Stockholm men med större efterfrågan på olika kontroller växer marknaden över hela Sverige. Var du ska gå beror på problematik och vilken hjälp du söker.

Hälsokontroll via blodprov

I Stockholm finns en handfull företag som erbjuder hälsokontroll via blodprov. Det som sker är då följande: Du går in på deras hemsida och väljer vilken hälsokontroll som önskas. Det kan vara en stor heltäckande analys likväl som att enbart järnvärdet kontrolleras. Ju större hälsokontroll desto högre pris. Nästa steg är att välja var i Stockholm som testerna ska tas. Detta framgår på hemsidan. Någon tidsbokning behövs i regel inte utan man kan gå på drop-in tid så länge som man har bokat och betalt via hemsidan. Generellt är det privata hälsocentraler som har denna service. Men det finns även samarbeten med landstinget. Det är detta hälsoföretag som skickar in proverna till analys varpå svaren sedan skickas direkt till personen som beställt proverna. Svaren brukar kunna ses genom att man loggar in på hemsidan.

Hälsokontroll via hälsocentral

Det som främst skiljer hälsokontroll via blodprov och via hälsocentral är om vården är preventiv eller aktiv. Blodprovsalternativet kan ske för den som vill ha koll på sina värden. Detta oavsett om man är frisk eller känner att något kanske skulle kunna vara fel. Hälsocentralen ger vård vid sjukdom eller andra fysiska problem. Du kan alltså inte gå till en hälsocentral och begära tester utifrån vad du själv anser dig behöva. Det är en läkare som avgör vilka tester som ska tas och som därmed beställer dessa. Om en läkare avgör detta kommer det inte uppstå någon kostnad utöver den subventionerade vårdkostnaden som alltid uppstår när man söker läkarvård.

Hälsocentraler hittas i alla stadsdelar i Stockholm och i regel är man skriven hos den som är belägen närmast. Men man får även skriva sig hos vilken hälsocentral man vill i Stockholm genom att kontakta dem och skriva sig där. Det kostar aldrig något att byta hälsocentral. Är du sjuk, har du ont eller är oroad för din hälsa bör en läkare kontaktas. Vill du däremot ha koll på dina värden av annan anledning kan hälsokontroll via blodprov genomföras. Det är två kompletterande vägar till att ha koll på sin hälsa.

Blue ribbon sports

Blue ribbon sports

Det är inte många som känner till att namnet i rubriken är vad Nike hette när bolaget formades. Det var 1964 grunden lades till vad som nu är ett av världens största företag inom träningskläder och skor. Namnet byttes ut redan 1971 och sedan dess är det Nike man använder. Genom åren har företaget gått igenom en uppsjö olika inriktningar. Såväl golfutrustning som träningsskor har tillverkats. Vissa satsningar har kommit för att bli kvar, och andra har förpassats till historien. När man är ute efter ett par Nike skor är det ofta för att man vill ha någonting som verkligen fungerar! I och med att Nike funnits med under lång tid, samt tillverkar produkter för elitatleter, är det lätt att hitta argument för deras varor. Nike skor har därtill fått rykte om sig att höra till de mest bekväma skorna på marknaden!

Mode och komfort

Nike skor finns i en rad olika stilar. Kändast är kanske Nike air max, eller varför inte Nike air force 1. Dessa skor kommer i alla upptänkliga material och färger. Genomgående handlar det om grymma sneakers som passar lika bra att träna i som att ha till vardags. Har man testat ett par Nike air force 1 vet man att det är en sko vilken tillverkats för att hålla!

Skointresserade runt omkring i Sverige och övriga världen håller uppsikt på vad som kommer ut från Nikes fabriker. När en ny kollektion släpps är det många som vill vara med i matchen och hitta sitt exemplar! För de som bor på mindre orter, eller kanske långt från närmaste Nike butik, kan det vara svårt att hinna få tag i vad man söker. De flesta skobutiker tar inte in alla de modeller som hör till kollektionen så ett visst mått tur krävs innan man får sina Nike skor. Ett alternativ till att köa i väntan på att få tag i just de skor man suktar efter, är att beställa skorna på nätet. Det går betydligt snabbare än att stå i kö under flera timmar. Dessutom har man ett större sortiment än vad som brukar gå att se i butikerna.

Beroende på när man beställer kan man räkna med att få sina skor inom ett par dagar. Alla produkter skickas från Sverige vilket innebär att man slipper riskera ytterligare tull eller kostnader i annan form vilket kan ske när man importerar direkt.