På senare år har man kunnat se båtar driva fram till sjöss utan att ge något större ljud ifrån sig. Dom glider fram ljudlöst och relativt snabbt och drivs då troligen av en elmotor. Elmotorer har kommit att bli populära och det finns många fördelar med att ha en sådan.

Elmotorer väger lite

Elmotorer har en väldigt lätt vikt jämfört med andra utombordsmotorer, vilket gör hantering och förflyttning väldigt enkel. Motorer av dom flesta slag är väldigt stöldbegärliga och det är en fördel att enkelt kunna plocka av sin motor och förvara den någon annanstans än just på båten. Med en lätt motor kan man dessutom få plats med mer packning utan att gå över båtens maxkapacitet när det kommer till vikt.

El båtmotor

Tystgående elmotor

En annan fördel med elmotorer är att dom, som tidigare nämnt, går otroligt tyst. En vanlig motor och dess mullrande ljud förtar lite av den härliga känslan med att glida fram på vattnet, även om det såklart finns dom som gillar det också. Men gillar man tysta turer är en elmotor ett bra val.

Litet servicebehov

Motorer som kräver olja kräver också service med jämna mellanrum. Oljan behöver tappas ut och bytas – kort och gott behöver man genomföra service på dessa. Elmotorer har inte samma behov av service och man behöver inte lägga varken tid eller pengar på det.

Elmotorer är billiga i drift

Elmotorer drivs alltså utan både olja och bensin vilket gör dom väldigt billiga i drift. Visst behöver man ladda upp batteriet, och kanske även byta ut det någon gång, men jämfört med bensinmotorer är driftkostnaden betydligt lägre.

Elmotorer är bättre för miljön

Ja, elmotorer drivs med hjälp av batterier och även om dessa också har en viss påverkan på miljön, främst vid tillverkning, så släpper elmotorer inte ut några gifter när dom väl används. Ingen olja eller bensin behövs och man skonar både vattnet och luften.

Finns det några nackdelar?

Dom många fördelarna med elmotorer kan tyckas räcka för att man ska införskaffa en sådan, men det finns också några nackdelar:

  • Batteriet håller som bäst i ett par timmar
  • Motorerna erbjuder inte särskilt mycket kraft eller hastighet
  • Fungerar främst till mindre båtar

Motorerna som drivs på el passar alltså inte för alla, åtminstone inte ännu. Bäst passar dom för den som har en mindre båt och som tar kortare turer, till exempel i en mindre sjö.

Många fördelar med elmotorer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *