Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Det finns många anledningar till varför människor väljer att använda sig av kamerabevakning på privata områden och det är i dom flesta fall också helt tillåtet. Ofta handlar det om att skapa trygghet och minska risken för att bli utsatt för olika typer av brott, till exempel inbott eller skadegörelse, och det har dessutom visat sig ganska effektivt. Däremot finns det flera saker som är bra att känna till vad gäller just kamerabevakning i privat syfte.

Kamerabevakning i hemmet

I kamerabevakningslagen finns ett undantag för privatpersoner, som kallas för just privatundantaget. Det innebär att man som privatperson har rätt att kamerabevaka sin egendom, så som:

  • bostad
  • garage
  • friggebod
  • förrådsbyggnad

Väljer man att sätta upp kameror inomhus är det mer eller mindre fritt fram. Det behövs inget tillstånd för att montera upp en eller flera bevakningskameror innanför husets egna väggar och enda man egentligen bör tänka på är att inte rikta en kamera ut genom ett fönster, där det finns risk att allmänheten har tillträde och kan röra sig.

Att däremot sätta en kamera innanför en ytterdörr eller balkongdörr där upptagningen är begränsad till inomhusmiljön är alltså okej.

Kameror utomhus

Den som planerar att sätta upp kamerabevakning utomhus har lite mer att tänka på, även om det inte heller här behövs något tillstånd. Det är tillåtet att bevaka till exempel sin tomt men här finns andra regler att ta hänsyn till. Det viktigaste är var och hur kamerorna monteras, då det bara är ens egen egendom som får bevakas.

Kameran får inte ta upp vinklar utanför den egna tomtgränsen, så om grannens parkering, vägen utanför huset eller något annat allmänt område syns i bild måste kameran eller kamerorna riktas om.

Svårare än så är det egentligen inte – kort och gott är det själva upptagningsområdet som avgör om man bevakar lagligt eller inte. Utöver detta finns inga särskilda bestämmelser för hur kameraövervakningen går till men vad man däremot sedan gör med materialet från kameran har desto större betydelse.

Regler för videoupptagningar

Dom filmer som spelas in med hjälp av privat kamerabevakning får endast användas för privatbruk. Att lägga ut en upptagning i sociala medier eller sprida den på annat vis är inte tillåtet och kan straffa sig hårt i värsta fall. Materialet håller man helt enkelt för sig själv om det nu är så att man av någon anledning inte vill radera det helt och hållet.

Kamerabevakning för privatpersoner – vad gäller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *