Vad kännetecknar bra cykelhjälmar?

Vad som skiljer en bra cykelhjälm från en dålig är inte nödvändigtvis utseendet på hjälmen; bara för att en hjälm har en häftig design är det inte säkert att den har goda skyddande egenskaper. Den kan även se riktigt fräsig ut men vara obekväm att bära eller göra att du blir väldigt varm, vilket gör att du inte kommer vara lika benägen att bära den på ditt huvud och därmed snarare är ett slöseri med tid och pengar. De viktigaste sakerna att ta hänsyn till när du väljer mellan olika cykelhjälmar är:

  • Sitter hjälmen som den ska på ditt huvud och håller sig på plats?
  • Är hjälmen lätt och bekväm?
  • Har den tillräckligt många ventilationshål för att hålla dig sval?
  • Gillar du utseendet på din hjälm och därmed faktiskt kommer bära den?
  • Uppfyller den de senaste säkerhetsstandarderna för cykelhjälmar?

Det kan kanske låta märkligt, men den sista punkten kan faktiskt vara mindre viktig än de övriga. Inte ens den bästa cykelhjälmen i hela världen fyller nämligen sin funktion om du inte bär den, eller om den är för obekväm eller för varm för att bära på huvudet. Om vi dock förutsätter att du hittar en cykelhjälm som passar, ser bra ut och som du otvivelaktigt kommer bära, bör du ändå säkerställa att den har testats ordentligt och uppfyller säkerhetskraven. Vilken hjälm som är rätt för just dig beror även på hur du cyklar. Vissa BMX-cyklister föredrar till exempel hjälmar som saknar ventilationshål.

Hur länge håller cykelhjälmar generellt?

Du kan om du så önskar köpa en ny cykelhjälm närhelst du är trött på din gamla hjälm, men du bör alltid köpa en ny hjälm om du har varit med om en olycka. Om din hjälm spricker eller skumplasten har pressats samman, kommer den nämligen inte ge lika gott skydd nästa gång olyckan är framme. Du bör därför göra dig av med hjälmen och införskaffa en ny! Av samma anledning är det sällan en god idé att köpa begagnade cykelhjälmar, då du inte vet vad hjälmen har varit med om och huruvida den fortfarande fungerar och kommer ge dig det skydd du behöver.

Vad kännetecknar bra cykelhjälmar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *