För att kunna njuta fullt ut av din utlandsresa så bör du se till att du har fullgott vaccinationsskydd. I Stockholm finns en mängd mottagningar som hjälper dig med vaccination inför resan.

Innan du beger dig till en vaccinationsmottagning kan det vara bra att kolla upp om du behöver förbereda något. Om det är ditt första besök på mottagningen så kan det hända att de vill att du fyller i en hälsodeklaration innan besöket. Har du någon typ av sjukdom som påverkar immunsystemet så kan det hända att du behöver rådgöra med din läkare innan du vaccinerar dig. Vissa mottagningar i Stockholm har enbart tidsbokning, medan andra erbjuder drop-in. En annan förberedelse inför besöket är att ta reda på vilka vaccinationer du har sedan tidigare.

Grundläggande vaccinationer

Om du varit en del av Sveriges vaccinationsprogram så har du förmodligen ett fullgott grundskydd mot stelkramp, polio och difteri men om du behöver påfyllnad så går det att ordna. Sedan kanske du även har fått resevaccin i samband med tidigare resor. Det finns inget centralt register för vilka vaccinationer du har fått, så om du har en gul vaccinationsbok hemma ta med den till vaccinmottagningen. Om du tidigare besökt mottagningen så har de information om vilka vaccinationer du fått i din journal. Du behöver inte själv veta vilka vaccinationer du behöver, det finns kompetent personal som kommer med rekommendationer under ditt besök på en vaccinationsmottagning i Stockholm. Du kan ta flera vaccin vid samma tillfälle. Är du spruträdd så är det bra om läkaren får den informationen innan hen ger dig sprutan. Det kan också vara bra att äta och dricka innan besöket, det förebygger att du som är spruträdd svimmar. Du kan även be att få ligga ner när läkaren ger dig sprutan. De flesta vaccinationer tas i överarmen och gör inte speciellt ont.

Var ute i god tid

Fyra till sex veckor innan resan är det bra att boka in en tid för vaccinering. För att få fullgott skydd så behövs vissa vaccin tas i flera doser. Om du behöver medicin mot malaria så kan många vaccinationsmottagningar skriva ut det åt dig. Vissa typer av medicin mot malaria måste tas två till tre veckor före avresa.

Förbered dig inför resan med vaccinering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *